logo-new

-Ανάπτυξη παιδιών-

Η σωστή ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί σωστή διατροφή και επαρκή άσκηση.

-Κοινωνικά Δίκτυα-

http://paidiaskisidiatrofi.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/162579paidiki_1.jpglink
http://paidiaskisidiatrofi.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/320346paidiki_2.jpglink
http://paidiaskisidiatrofi.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/474072paidiki_3.jpglink
http://paidiaskisidiatrofi.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/287656paidiki_4.jpglink
Home » Ερωτήσεις / Απαντήσεις
A+ R A-
Frequently Asking Questions

Τι χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος οργανισμός;

Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, δηλαδή, τα παιδιά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν φυσιολογικά χρειάζονται, να έχουν σωστή διατροφή, νερό, φυσική δραστηριότητα, τις απαραίτητες ώρες ύπνου και την αγάπη και φροντίδα των γονιών τους.

Οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει διατροφή χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Σαν γενική αρχή μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να καταναλώνονται τροφές από όλες τις ομάδες. Οι λιπαρές τροφές καθώς και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι αναγκαίες θερμίδες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το σωματότυπο, και κυρίως τη σωματική δραστηριότητα. Τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά πρέπει να αποφεύγονται. Μια καλή αρχή, σχετικά με τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι να μην επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία δεν αναγράφουν στη συσκευασία τη σύσταση τους. Διαβάζοντας την ετικέτα της σύστασης ένας καλός κανόνας είναι να μην αγοράζουμε τρόφιμα στα συστατικά των οποίων έχουμε πολλές άγνωστες λέξεις.

 im21

 im22 Η σύγχρονη οικογένεια αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και η ανταπόκριση στις πολλαπλές απαιτήσεις θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Όσο καλύτερα ενημερωμένοι είναι οι γονείς τόσο καλύτερα μπορούν να ανταποκριθούν. Το ενημερωτικό αυτό φυλλάδιο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει-ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τις βασικές αρχές και τις συστάσεις, που αφορούν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα για την παιδική και εφηβική ηλικία.
 

Πιο αναλυτικά, στις σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για:

• Τη συνιστώμενη αναλογία από τις ομάδες τροφίμων καθώς και την ανάλυση των όσων αναγράφονται στη σύσταση των τροφίμων

• Τις σωστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες αφορούν ολόκληρη την οικογένεια και όχι το μόνο το παιδί σας. Η εδραίωση σωστών διατροφικών συνηθειών κατά την παιδική ηλικία είναι κρίσιμη γιατί αυτές θα τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή.

• Τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων

• Τις απαραίτητες ώρες ύπνου για την παιδική και εφηβική ηλικία

• Την αναγκαία ποσότητα νερού για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

 

Πότε θεωρείται η ανάπτυξη του παιδιού φυσιολογική;

Ένα φυσιολογικό παιδί τον 1ο χρόνο ψηλώνει 25 εκατοστά, τον 2ο 12 εκατοστά, τον 3ο και 4ο περίπου 7-8 εκατοστά και μεταξύ του 4ου χρόνου της ζωής και της εμφάνισης της εφηβείας ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σταθερός περίπου 5-7 εκατοστά το χρόνο. Συνεπώς μετά την ηλικία των 4 χρόνων , εάν το παιδί ψηλώνει λιγότερο από 5 εκατοστά το χρόνο, χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η φυσιολογική αύξηση βάρους είναι μισό κιλό για κάθε εκατοστό που αυξάνεται το ύψος. Είναι απαραίτητο ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί να μετράει και να καταγράφει το ύψος και το βάρος του παιδιού μια φορά το χρόνο, να το τοποθετεί στις καμπύλες ανάπτυξης και να σας ενημερώνει σχετικά.

Το εύρος του φυσιολογικού είναι αρκετά μεγάλο κατά συνέπεια η σύγκριση με άλλα συνομήλικα παιδιά μπορεί να μην είναι αξιόπιστη και να οδηγεί του γονείς σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Έτσι η ενημέρωση από τον παιδίατρο είναι η σωστότερη προσέγγιση. Σε περίπτωση απόκλισης από το φυσιολογικό μπορεί το παιδί να παραπεμφθεί σε ειδικά κέντρα.

im1

Το ύψος των παιδιών επηρεάζεται από το ύψος των γονέων;

Η ανάπτυξη επηρεάζεται από παράγοντες γενετικούς, περιβαλλοντικούς, διατροφικούς, ψυχοκοινωνικούς και ενδοκρινικούς. Οι γενετικοί παράγοντες ασκούν σημαντική επίδραση στο ύψος του παιδιού και το τελικό ύψος που προβλέπεται να φθάσει ένα παιδί με βάση τις γενετικές καταβολές μπορεί να υπολογισθεί ως εξής :

(Ύψος πατέρα (σε εκατοστά) + Ύψος μητέρας (σε εκατοστά)) / 2 + 6,5 εκατοστά για αγόρι
(Ύψος πατέρα (σε εκατοστά) + Ύψος μητέρας (σε εκατοστά)) / 2  - 6,5 εκατοστά για κορίτσι

Το αν θα φτάσει το προβλεπόμενο ύψος επηρεάζεται από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, δηλαδή εάν θα έχει σωστή διατροφή, φυσιολογικό βάρος, αν θα αναπτύξει κάποια χρόνια νόσο ή κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα (υποθυρεοειδισμός, πρώιμη ήβη, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης).

Γίνεται το βάρος μπόι ή μήπως όχι;

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δρουν τροποποιητικά στην γενετική καταβολή. Έτσι π.χ. η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη, καθώς ο υποσιτισμός οδηγεί σε χαμηλό ανάστημα. Αλλά και η παχυσαρκία οδηγεί σε προχωρημένη οστική ηλικία (δηλαδή γρήγορη ωρίμανση των οστών και σύγκλειση των επιφύσεων) με αποτέλεσμα το τελικό ανάστημα να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Το παραπάνω βάρος δεν γίνεται μπόι.

Είναι η παχυσαρκία πρόβλημα υγείας;

Καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η δυσλιπιδαιμία και η υπερινσουλιναιμία. Συνεπώς η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία. Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επίσης ψυχολογικές διαταραχές, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στα κορίτσια από ότι στα αγόρια.

Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών.Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης προϋπάρχοντος άσθματος, εμφάνισης ή επιδείνωσης ορθοπεδικών προβλημάτων.

im2

Έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας;

Κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει συνεχή άνοδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Η συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται διαρκώς στις Ευρωπαϊκές χώρες, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας αντίστοιχες τιμές που παρατηρούνται στις ΗΠΑ. Σε πρόσφατη μελέτη που συγκρίνει την συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε εφήβους στις Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Πως μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο;

Ένας δείκτης που υπολογίζεται εύκολα και μπορεί να δείξει αν το παιδί είναι υπέρβαρο είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται με τον παρακάτω τύπο:

ΔΜΣ = Βάρος (κιλά)/ (Ύψος (μέτρα)) 2

Για παράδειγμα, ο ΔΜΣ ενός παιδιού με ύψος 125 εκατοστά ή 1,25 μέτρα και βάρους 32 κιλών είναι: 32/(1,25)2 = 32/1,56=20,5 κιλά/μέτρα2

Υπολογίζουμε το ΔείκτηΜάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού μας:

Βήμα 1ο : Μετράμε το ύψος και το βάρος του παιδιού.

Βήμα 2ο: Υπολογίζουμε το ΔΜΣ σύμφωνα με τον τύπο:

       ΔΜΣ = _____ κιλά / ____ μέτρα2= ____ κιλά / μέτρα2

Αξιολογούμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού μας:

Βήμα 3ο: Συγκρίνουμε την τιμή του ΔΜΣ που βρήκαμε, με τις τιμές

               αναφοράς στους Πίνακες που ακολουθούν*.

 

* Στους πίνακες της επόμενης σελίδας αναγράφονται τα όρια του ΔΜΣ
πάνω από τα οποία το παιδί θεωρείται υπέρβαρο/παχύσαρκο (δηλαδή
το βάρος του είναι αυξημένο για το ύψος, την ηλικία και το φύλο του) και
κάτωαπό τα οποία θεωρείται οριακά λιποβαρές/λιποβαρές (δηλαδή το
βάρος του είναι μειωμένο για το ύψος, την ηλικία και το φύλο του), σύμ-
φωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την παχυσαρκία (IOTF).

 

Untitled1

Γιατί το παιδί μου πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή?

Untitled-4-4

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ισορροπημένου διαιτολογίου;

Untitled-5 Untitled-6

Στον πίνακα παρατίθενται οι ομάδες τροφίμων, οι προτιμώμενες
τροφές από κάθε ομάδα και ενδεικτικά αναφέρεται η συνιστώμενη ποσότητα για εφήβους και
ενήλικες.

Untitled-7-7

Το Ισορροπημένο «Πιάτο» διατροφής

Untitled-balance2

Untitled-balance

Πόσο νερό είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή;

Το νερό, παρόλο που δεν αποτελεί θρεπτική ουσία, είναι απαραίτητο για τη ζωή, αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και στους ιστούς που τις έχουν ανάγκη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό που μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Τα βρέφη αποτελούνται κατά %από νερό, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στους ενήλικες σε 0%και στα άτομα τρίτης ηλικίας ακόμα περισσότερο.

Το νερό είναι απαραίτητο για όλες σχεδόν τις βιοχημικές αντιδράσεις και τις φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, για τη διατήρηση του όγκου του αίματος και κατά συνέπεια την αρτηριακή πίεση, για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, για την αποβολή άχρηστων ουσιών και τοξινών κ.ά.

Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου χρειάζονται περίπου 1, λίτρο νερό, ενώ οι έφηβοι όπως και οι ενήλικες περίπου λίτρα νερό ημερησίως.

Οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία, όταν κάνουμε σωματική άσκηση ή όταν έχουμε πυρετό. Ένα μέρος της ποσότητας του νερού που χρειαζόμαστε ημερησίως προσλαμβάνεται με τις τροφές και κυρίως με τα λαχανικά και τα φρούτα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό δεν πρέπει να αντικαθίσταται από άλλα ροφήματα όπως είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά ή τα ποτά, καθώς αυτά περιέχουν αρκετές θερμίδες.

Συνοψίζοντας, όλες οι παραπάνω ομάδες τροφών καθώς και το νερό πρέπει να υπάρχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών και των εφήβων ακολουθώντας όμως τη συνιστώμενη πρόσληψη έτσι, ώστε να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που θα συμβάλλει στη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

 Untitled-10
 Untitled-8

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αυξήσει την ποσότητα νερού που πίνει μπορούμε :

 • Να έχουμε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό κοντά στο παιδί, όταν διαβάζει ή παίζει έτσι, ώστε να θυμάται να πίνει.
 • Να διαλέξουμε μαζί με το παιδί ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερού με χρώμα και σχήμα στις προτιμήσεις του έτσι ώστε να παρακινηθεί να αυξήσει την πρόσληψη του νερού.
 • Να φροντίζουμε να παίρνει πάντα στο σχολείο μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό.
 • Για να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση του νερού, μπορούμε να προσθέσουμε μία φέτα λεμονιού,πορτοκαλιού ή ακόμα και λαχανικού.
 • Να φροντίζουμε το παιδί μας να πίνει νερό μετά από έντονη άσκηση ή παιχνίδι ή όταν έχει πυρετό.
 

 

Πρακτικές προτάσεις για υγιεινές επιλογές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Πρωινό γεύμα

 Το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, αφού προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στο παιδί, για να ξεκινήσει σωστά τη μέρα του. Όμως πρωινό δεν είναι μόνο το γεύμα το οποίο καταναλώνεται στο σπίτι μετά το πρωινό ξύπνημα.

Πρωινό είναι οτιδήποτε καταναλώσει το παιδί πριν ξεκινήσει τη μέρα του ή πριν μπει στην τάξη και μπορεί να καταναλωθεί στο δρόμο προς το σχολείο ή στο σχολείο πριν ξεκινήσει το μάθημα.Ένα σωστό και θρεπτικό πρωινό περιλαμβάνει μια μερίδα από όλες τις παρακάτω ομάδες τροφίμων:

 •  Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
 •  Ψωμί ή δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης,μη επεξεργασμένα)
 •  Φρούτα (φρέσκα φρούτα ή φυσικός χυμός φρούτων πλούσιος σε φυτικές ίνες-χωρίς ζάχαρη)

 

Ιδέες για πρωινό

Untitled-stospiti Untitled-stosxoleio
Untitled-prwino Ενδιάμεσα γεύματα

Τα ενδιάμεσα γεύματα δηλαδή το δεκατιανό και απογευματινό, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής του παιδιού, καθώς του παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μέχρι το επόμενο γεύμα του και για αυτό το λόγο δε θα πρέπει να παραλείπονται.

Όμως, ενώ η θρεπτική αξία του δεκατιανού και του απογευματινού είναι σημαντική, οι επιλογές των παιδιών για αυτά τα ενδιάμεσα γεύματα είναι συνήθως τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη και φτωχές σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει κάποιο όφελος για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους αλλά και να επιβαρύνει την υγεία του.

Τα ενδιάμεσα γεύματα του παιδιού και εφήβου μπορεί να έχουν δυο μορφές:

 • «Μικρά ενδιάμεσα γεύματα», τα οποία αποτελούνται από μεμονωμένα τρόφιμα από τις παρακάτω ομάδες τροφίμων και συνήθως αποτελούν ιδανική επιλογή, όταν δεν μεσολαβεί πολύ χρόνος μεταξύ των κύριων γευμάτων. Ομάδες τροφίμων για «μικρό εν διάμεσο γεύμα»: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ή προϊόντα δημητριακών, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
 • «Μεγάλα ενδιάμεσα γεύματα», τα οποία αποτελούνται από συνδυασμούς τροφίμων από παραπάνω από μια ομάδα τροφίμων και συνήθως μπορούμε να τα επιλέξουμε, όταν η χρονική απόσταση μεταξύ των κύριων γευμάτων έιναι πολύ μεγάλη ή όταν το τελευταίο κύριο γεύμα δεν ήταν επαρκές ή πλήρες.


Καλές επιλογές για μικρά ενδιάμεσα γεύματα (Δεκατιανό & Απογευματινό)*

Μικρά ενδιάμεσα γεύματα

 • Ένα φρούτο εποχής.
 • Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.
 • Ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
 • Ένα τραγανό λαχανικό (πχ. καρότο ή αγγούρι).

Μεγάλα ενδιάμεσα γεύματα

 • Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με ένα φρούτο χτυπημένο στο μίξερ (milk-shake).
 • Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μισό φλιτζάνι δημητριακά ή ένα φρούτο.
 • Δυο φρυγανιές με ένα κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών.
 • Ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά.

 

 

 

Πρακτικές προτάσεις για σωστές διατροφικές συνήθειες

 • Θυμηθείτε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
 • Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και καθίστε μαζί με το παιδία σας για πρωινό
 • Προσπαθήστε να προετοιμάζετε ένα υγιεινό δεκατιανό για να πάρει μαζί στο σχολείο
 • Καλό είναι να σέβεστε το αίσθημα κορεσμού του παιδιού και να μην το πιέζετε να φάει περισσότερο
 • Περιορίστε τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε τρόφιμα και ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος κα/ή ζάχαρη και αυξήστε τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε νερό, φρούτα, λαχανικά
 • Θυμηθείτε ότι εσείς οι γονείς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Προσπαθήστε οι ίδιοι να βελτιώσετε τη διατροφή σας, ώστε να ακολουθήσει και το παιδί
 • Φροντίστε ώστε το παιδί να καταναλώνει καθημερινά τρία γεύμα τα και 2 σνακ.
 • Καλό είναι την ώρα του φαγητού να ασχολείστε αποκλειστικά με αυτό και να μην βλέπει τηλεόραση ή να γίνονται άλλες παράλληλες συζητήσεις
 • Συμφωνείστε σε κάποιους βασικούς κανόνες με το παιδί σας: Η κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ και αναψυκτικών –ποτών μπορεί να επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. πάρτι ή /και κάποιες φορές το μήνα)
 • Μη χρησιμοποιείτε τη κατανάλωση γλυκών ή άλλων τροφίμων ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας ή παρηγοριάς για το παιδί. Βρείτε εναλλακτικές μεθόδους επιβράβευσης (π.χ. περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του στη παιδική χαρά ή στο πάρκο, συναντήστε φίλους, αποταμιεύστε σε κουμπαρά το ποσό που θα καταναλώνατε για την αγορά σνακ, και άλλα)

 

im12

Γιατί είναι καλό να ασκείται το παιδί μου;

Untitled-akhsh

Πόση άσκηση είναι καλό να κάνει το παιδί μου;

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά άσκηση κάθε μέρα.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν καταφέρνουν να πετύχουν αυτό το στόχο καθημερινά. Αντίθετα, κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή παραπάνω από 60 συνεχόμενα λεπτά, πράγμα που μειώνει τις σωματικές τους ικανότητες και είναι βλαβερό για την υγεία τους.

Πολλοί ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν αθλούνται γιατί τους λείπουν τα κατάλληλα πρότυπα. Δώστε λοιπόν και εσείς το καλό παράδειγμα! Περπατήστε μαζί τους με έντονο ρυθμό πηγαίνοντας για ψώνια ή βόλτα, προτιμήστε (και εσείς!) τις σκάλες από το ασανσέρ, αφήστε το αυτοκίνητο για τις περιπτώσεις που έχετε να πάτε μακριά, βάλτε το ποδήλατο στη ζωή σας, τρέξτε μαζί με το παιδί σας στο πάρκο, γνωρίστε του τα αθλήματα που θα μπορούσε να κάνει και γράψτε το στο άθλημα που του αρέσει.

Η άσκηση θα τους χαρίσει υγεία, ευεξία και καλύτερη εμφάνιση.

Φροντίστε ώστε κάθε μέρα το παιδί να φτάνει ή να περνά το στόχο των 60 λεπτών κάνοντας κάτι ευχάριστο.

Η κατάλληλη άσκηση για το παιδί είναι αυτή που μπορεί να την κάνει εύκολα και με ευχαρίστηση χωρίς να καταπιέζεται και να αισθάνεται άσχημα ή μειονεκτικά.Η άσκηση λοιπόν μπορεί να είναι είτε οργανωμένη άθληση, όπως συμμετοχή σε ένα άθλημα με μια ομάδα ή απλά κίνηση και παιχνίδι.
im14
im15
im16

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει πιο δραστήριο;

Ως γονείς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση και να τη βάλει μέσα στην καθημερινότητά του. Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο καλό είναι να ασκείται τουλάχιστον για μια ώρα κάθε μέρα σε όλη τη διάρκεια τη ζωής του. Όπως ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε εσείς οι ίδιοι τους κανόνες για τους οποίους μιλάτε! im17
Τα παιδιά συνήθως δεν ακούν τι τους λέμε αλλά βλέπουν τι κάνουμε εμείς.
 • Παροτρύνετε όλη την οικογένεια να ασκείται.
 • Βγείτε για περπάτημα στο πάρκο ή στο βουνό ή πηγαίνετε για να παίξετε κάποιο άθλημα όλοι μαζί.
 • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ και ανεβείτε τις σκάλες.
 • Πηγαίνετε με τα πόδια στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο περίπτερο.
 • Αγοράστε στο παιδί σας τον αθλητικό εξοπλισμό που χρειάζεται ένα άθλημα (π.χ. ρακέτες, μπάλες κλπ) ώστε να το ενθαρρύνετε να συμμετάσχει.
 • Πηγαίνετε τους νέους σε μέρη που να μπορούν να ασκηθούν: σε γήπεδα σε πάρκα, στο βουνό, στη θάλασσα και αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
im18 Να έχετε θετική στάση και να επιβραβεύετε το παιδί σας για τη συμμετοχή του και όχι μόνο για τη νίκη. Θυμηθείτε, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι ευχάριστη για το παιδί. Μπορεί να είναι είτε οργανωμένη άθληση, όπως συμμετοχή σε ένα άθλημα με μια ομάδα ή απλά κίνηση και παιχνίδι. Βρείτε ποια είναι η δραστηριότητα που το ευχαριστεί, και δημιουργήστε τις συνθήκες για να την κάνει, αρκεί να γυμνάζεται.

Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που είναι ευχάριστη για το παιδί και είναι σχετικά εύκολα πραγματοποιήσιμη για την οικογένεια. Αντί να βλέπετε τηλεόραση μετά το φαγητό, βγείτε όλοι για βόλτα ή παιχνίδι. Άσκηση και υγεία πάνε μαζί για μικρούς -μεγάλους
im19

Πως μπορώ να ξέρω ότι η άσκηση που κάνει το παιδί μου είναι αρκετά έντονη ώστε να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την υγεία του;

Η ένταση της άσκησης έχει σημασία! Ζητείστε στο παιδί να βαθμολογήσει τη δυσκολία κάθε άσκησης από το 0 έως το 10. Η απάντηση πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-6 ώστε η άσκηση να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού μου;

Στα παιδιά η επίδραση του ανεπαρκούς ή κακής ποιότητας ύπνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μακροχρόνιες.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, κακή διάθεση και μη ικανοποιητική απόδοση σε κάποιες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας καθώς φαίνεται ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται ικανοποιητικές ώρες έχουν αυξημένο το αίσθημα της πείνας και μειωμένο το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον η «κούραση» που μπορεί να δημιουργεί η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα για καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, Ο ύπνος αποτελεί ένα πιστό σύμμαχο για τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην ανάπτυξη και ανάκαμψη του σώματος και του εγκεφάλου.

im20
Το σύνολο των ωρών που πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά είναι 8-10 ώρες την ημέρα
Για να το πετύχετε αυτό φροντίστε το παιδί να:
 • Μην βλέπει τηλεόραση μέχρι αργά.
 • Έχετε ανανεώσει επαρκώς τον αέρα στο υπνοδωμάτιό του
 • Μην αποφεύγει τις έντονες αθλητικές δραστηριότητες για περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο
 • Τρώει ελαφρά το βράδυ
 • Απομακρύνετε τις πολλές ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστής) από το υπνοδωμάτιο

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού;

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο ρόλος των γονέων και κηδεμόνων στη φυσιολογική ανάπτυξη του
παιδιού και του εφήβου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Βασικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία
του παιδιού είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον της οικογένειας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν
προβλήματα που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Ως γνωστόν, η υγεία δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική
και στην πνευματική συνιστώσα της. Συνεπώς, είναι σημαντική η επίτευξη και διατήρηση της ψυχικής
υγείας του παιδιού μέσα από ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον.
 Untitled-3
 Untitled-2 Όσον αφορά στη σωματική ανάπτυξη και υγεία του

παιδιού, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε να υιοθετήσει το παιδί ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, τις οποίες

θα ακολουθήσει καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Δυστυχώς όμως, λόγωτων αυξημένων υποχρεώσεων

και των έντονων ρυθμών ζωής που επιβάλλει η σημερινή κοινωνία, πολλές φορές εμείς οι γονείς και οι κηδεμόνες κάνουμε άθελά μας σημαντικά «λάθη» στον τρόπο

που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά σε θέματα που αφορούν τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Τι πρέπει να διατίθεται από τα σχολικά κυλικεία;

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει εκδώσει τη νέα Υγειονομική Διάταξη για τον καθορισμό των προϊόντων που πρέπει να διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Ο καθορισμός των προϊόντων που επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία, καθώς και των προδιαγραφών που αυτά πρέπει να έχουν έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και εθνικές διατροφικές συστάσεις.
Συγκεκριμένα, από τα σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται:

Untitled-kulikeio1

Τι γίνεται αν το παιδί μου θέλει να φάει κάτι γλυκό το απόγευμα;

Αν το παιδί μας ζητήσει να φάει κάτι γλυκό το απόγευμα καλό είναι να του δώσουμε να επιλέξει τρόφιμα, όπως ένα παστέλι, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μια κουταλιά μέλι, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή κουλουράκια ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας ή μία μπάρα δημητριακών. Προσπαθούμε η κατανάλωση τροφίμων όπως: σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά εμπορίου, καραμέλες, παγωτά, ντόνατς, κρουασάν, να μην υπερβαίνει τις δύο μερίδες την εβδομάδα.

Ποια τρόφιμα είναι καλές πηγές σιδήρου για το παιδί μου;

  Τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα παιδιά είναι η ίδια για τα δύο φύλα, ενώ για τους εφήβους άνω των 14 ετών οι ανάγκες διαφοροποιούνται σε συνάρτηση με το φύλο. Ειδικότερα, τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο από τα αγόρια, λόγω την έναρξης της έμμηνου ρύσης.

  Καλές πηγές σιδήρου στη διατροφή του παιδιού είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το συκώτι αλλά και μη ζωικά τρόφιμα όπως τα ολικής αλέσεως δημητριακά και εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως μπάρες δημητριακών και δημητριακά πρωινού, όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια, λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και η μελάσα. Ο σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος, σε σύγκριση με τον σίδηρο που βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης προϊόντα. Παρόλα αυτά, η συμβολή των φυτικών πηγών σιδήρου στην ολική πρόσληψη είναι σημαντική καθώς είναι αυτά που καταναλώνουμε συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Πόσο συχνά και πόσο πρέπει το παιδί μου να καταναλώνει από τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου;

Δεδομένου ότι ο σίδηρος αποτελεί το συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό, και της σπουδαιότητάς της πρόληψης της σιδηροπενικής αναιμίας, ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των εφήβων σε σίδηρο.

Επομένως, στα παιδιά συνιστάται η συχνή κατανάλωση καλών πηγών σιδήρου και συγκεκριμένα η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μία φορά την εβδομάδα, ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πουλερικών δύο φορές την εβδομάδα. Καταναλώνοντας μία μερίδα των 90 γραμμαρίων από τα παραπάνω το παιδί καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών του σε σίδηρο, ενώ καταναλώνοντας μία μερίδα συκώτι (90γρ.) μπορεί να καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών του, ωστόσο η κατανάλωση συκωτιού συνιστάται περιστασιακά και όχι σε τακτική βάση λόγω των τοξινών που συσσωρεύονται σε αυτό. Ενδεικτικά, από τις φυτικές πηγές σιδήρου, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι, φασόλια ή φακές μπορούν να καλύψουν τα δύο τρίτα των αναγκών των παιδιών σε σίδηρο, ωστόσο είναι καλό να συνδυάζονται με την κατανάλωση βιταμίνης (π.χ. από ντομάτες ή λεμόνι), ώστε ο σίδηρος να απορροφάται καλύτερα.

Υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου;

 Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, επηρεάζεται από αρκετούς διατροφικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, οι φυτικές ίνες και τα φυτικά οξέα που βρίσκονται σε κάποια φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

 Επομένως, τα τρόφιμα που τα περιέχουν είναι καλό να καταναλώνονται σε χρονική απόσταση από τις πηγές σιδήρου στη διατροφή του παιδιού. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες, όπως αυτές που περιέχονται στο τσάι και τα δημητριακά έχουν την τάση να δεσμεύουν τον σίδηρο και έτσι να μην επιτρέπουν την απορρόφηση του. Από την άλλη, η ζωική πρωτεΐνη φαίνεται να αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ ο συνδυασμός των τροφίμων που είναι καλές πηγές σιδήρου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, τόσο από τις ζωικές όσο και από τις φυτικές πηγές. Για παράδειγμα, για να απορροφηθεί η μέγιστη δυνατή ποσότητα σιδήρου από τις φακές, καλό θα είναι να τις καταναλώσουμε με ντομάτα (πηγή βιταμίνης) και όχι με τυρί φέτα (πηγή ασβεστίου).

Ποιά τρόφιμα είναι καλές πηγές ασβεστίου για το παιδί μου;

Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα υψηλές στην παιδική, καθώς και την εφηβική ηλικία, όταν δηλαδή το παιδί αναπτύσσεται και σχηματίζεται ο σκελετός του. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους εφήβους είναι μεγαλύτερες και από αυτή των ενηλίκων λόγω της ταχείας ανάπτυξης τους.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Καταναλώνοντας 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (ένα ποτήρι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή 30γρ.- μία φέτα του τοστ- τυρί) τα παιδιά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο. Παρόλα αυτά, τρόφιμα και από άλλες ομάδες τροφίμων έχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, όπως οι σαρδέλες (που καταναλώνονται με τα κόκκαλα), κάποια λαχανικά όπως το σπανάκι και τα ξερά φασόλια. Συγκεκριμένα, μία μερίδα (90γρ.) σαρδέλες καλύπτουν τα δύο τρίτα των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ασβέστιο, ενώ ενάμιση φλιτζάνι φασόλια το ένα τρίτο. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μέρος του προσλαμβανόμενου ασβεστίου στη διατροφή μας προέρχεται και από το νερό, με την προτεινόμενη κατανάλωση των 8 ποτηριών την ημέρα (2λίτρα) να καλύπτει το ένα δέκατο των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ασβέστιο. Καλό είναι να αποφεύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο με την κατανάλωση πηγών φυτικού και οξαλικού οξέος, όπως τα δημητριακά, καθώς αυτά εμποδίζουν την καλή απορρόφηση του ασβεστίου.

Πώς μπορεί το παιδί μου να καλύψει τις ανάγκες του σε φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στη διατροφή του παιδιού για την εξασφάλιση της καλής εντερικής λειτουργίας, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και για την δημιουργία αισθήματος στο παιδί ότι είναι χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών από τους ενήλικες και μπορούν να τις προσλάβουν σχετικά εύκολα.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα με τη φλούδα τους. Εφόσον το παιδί σας ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και τα περισσότερα από τα δημητριακά που καταναλώνει είναι ολικής άλεσης, τότε θα λαμβάνει και την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών. Με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, μην παραλείπετε και την κατανάλωση νερού για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.

Χρειάζεται το παιδί μου να λαμβάνει συμπληρώματα;

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη πηγή βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται το παιδί σας για να μεγαλώσει σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά τα οποία πιθανώς να μην προσλαμβάνουν ισορροπημένη διατροφή για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη κάποιων βιταμινών. Στην Ελλάδα έχει φανεί ότι οι συχνότερες ανεπάρκειες που ανευρίσκονται στα παιδιά είναι η έλλειψη σε βιταμίνη D, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και σελήνιο.

Η βιταμίνη D είναι αυτή που βρίσκεται συχνά σε έλλειψη καθώς οι πηγές τις σε τροφές είναι περιορισμένες και συγκεκριμένα είναι τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιώκεται από τους γονείς, λαμβάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προφυλάξεις. Επομένως, ένα παιδί που ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και εκτίθεται αρκετά στον ήλιο (περίπου από 15 λεπτά στον καλοκαιρινό ήλιο) δεν είναι πιθανό να εμφανίσει έλλειψη σε βιταμίνη D, δεδομένου ότι πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία αποθηκεύεται στον οργανισμό και καλύπτει τις ανάγκες και για τους μήνες του χειμώνα που ο ήλιος είναι σπάνιος. Η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αλλά και στην ανάπτυξη των οστών του μαζί με το ασβέστιο. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας για τον οργανισμό και βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια. Αντίστοιχο ρόλο έχει και το σελήνιο, το οποίο ανευρίσκεται στο κρέας και τα θαλασσινά, στα δημητριακά, στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φυλλικό οξύ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως συνένζυμο στον οργανισμό και βρίσκεται στα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Συνήθως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κίνδυνος για κάποια ανεπάρκεια μετά από αξιολόγηση της διατροφής του παιδιού, ο παιδίατρος ή ο διαιτολόγος μπορεί να συστήσει να γίνει ένας έλεγχος των επιπέδων αυτών των θρεπτικών συστατικών στο παιδί και πιθανώς να χορηγηθεί κάποιο συμπλήρωμα, εάν εξακριβωθεί κάποια έλλειψη. Ωστόσο, είναι καλό οι γονείς να μην φτάνουν στο άλλο άκρο, δίνοντας συμπληρώματα στα παιδιά τους χωρίς να συμβουλευτούν τον ιατρό τους, καθώς η υπερπρόσληψη βιταμινών, έχει επίσης ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην υγεία του παιδιού.


Ετικέτες...

Παιδική παχυσαρκία, διατροφή, αθλητισμός, παιδί άσκηση διατροφή, υγεία, παιδί, ανάπτυξη παιδιών

Επισκεψιμότητα

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους